Fra 24.–27. mai arrangerer Den Norske Opera & Ballett for første gang festivalen VOeX (Various Operatic eXperiments). Årets tema er Stemmen.

– VOeX Oslo er både en festival og et initiativ til å produsere nye verker. Vi ønsker å øke interessen for hvordan og hvorfor vi skaper opera i det 21. århundre – i nær forbindelse med dette huset, sier operasjef Annilese Miskimmon.

I løpet av årets festival kan publikum blant annet høre Operakoret og skuespiller Gjertrud Jynge i konserten Sirenene – med og om kvinners stemmer. Barnekoret framfører David Langs intense The Little Match Girl Passion, som har vunnet Pulitzer-prisen for musikk, og vi presenterer Udo Zimmermanns sterke opera Weisse Rose, i en prisbelønt produksjon av Theater Orchester Biel Solothurn. 

Alle forestillingene innledes med introduksjoner eller samtaler med komponister, sangere, forfattere, logopeder, sang-coacher og forskere. I tillegg kan publikum høre norske opera- og festivalsjefer diskutere spørsmålet:Hva er god ny opera i 2019? Mandag 27. mai inviterer Den Norske Opera & Ballett til et åpent og gratis halvdagsseminar i samarbeid med Universitetet i Oslo, der musikkforskere, psykologer, teknologer og sangere diskuterer spørsmål som: Hvordan har stemmen blitt brukt i ulike musikkuttrykk gjennom tidene? Hvordan blir menneskestemmen brukt i ny teknologi i dag? Hva skjer i oss når vi hører en stemme?