75 syngende menn, en ubåt og et hav av hemmeligheter. Fredag 18. januar kan Benjamin Brittens opera Billy Budd for første gang oppleves i Norge – i regi av operasjefen selv, Annilese Miskimmon.

Fra ubåtlivet i Billy Budd. Foto: Erik Berg.

– Første gang jeg gikk inn i operahuset slo det meg at det i seg selv likner et skip. Da jeg fant ut at operaen som mer enn noen tar havet opp på scenen og inn i musikken, aldri tidligere har vært spilt i Norge, var det en selvfølge at den må vi sette opp, sier regissør Annilese Miskimmon. Sammen med scenograf og kostymedesigner Annemarie Woodshar hun lagt handlingen til en ubåt under Vichy-regimet i Frankrike på begynnelsen av 1940-tallet. Her møter vi et lite, klaustrofobisk samfunn, kontrollert av marinens disiplin.

«Å, hva har jeg gjort?» spør kaptein Edward Fairfax Vere seg selv. Mange år etter at han styrte skipet Den urokkelige, plages han fortsatt av det som skjedde der: En ung mann, Billy Budd, kommer om bord. Han er glad, sterk, arbeidsom og slående vakker. Alle – også den harde våpensjefen Claggart – blir tiltrukket av ham. Den unge mannens eneste feil er at han stammer når han blir stresset, noe som får fatale konsekvenser. Kaptein Vere tvinges til å gjøre noe som kommer til å forfølge ham resten av livet.

På scenen står et sangerlag bestående av norske og internasjonale solister, godt støttet av de mannlige sangerne i OperakoretDet Norske Solistkor og barn fra Operaens barnekorPeter Hoare synger rollen som Edward Fairfax Vere, John Relyea gjør rollen som John Claggart, og Jacques Imbrailo er Billy Budd. Rollen som Mr. Redburn gjøres av Aleksander Nohr, og Johannes Weisser er Mr. Flint. Medvirkende er også Operaorkestret under ledelse av Mark Wigglesworth.

Benjamin Britten er den mest spilte opera-komponisten født i det 20. århundret. Hans store gjennombrudd var Peter Grimes i 1945, før kammeroperaene The Rape of Lucretia (1946) og Albert Herring (1947). Med Billy Budd vendte han tilbake til det store operaformatet. Verket hadde urpremiere ved Royal Opera House, Covent Garden i 1951 med komponisten selv som dirigent. Brittens livsledsager Peter Pears hadde rollen som Kaptein Vere.

Samme dag som premieren, fredag 18. januar, ønsker vi velkommen til vorspiel og premieresamtale i Foajeen, kl. 17.30. Her vil Annilese Miskimmon selv introdusere forestillingen, tidligere ubåtsjef Jens-Georg Engeness forteller om livet på dypet, og filosof Einar Øverenget snakker om ledelse, etikk og det å ta vanskelige valg.

Samtalen er gratis og åpen for alle. Forestillingen 8. februar strømmes direkte og gratis på www.operavision.eu