Ildfuglen som Game of Thrones-makeover og en splitter ny versjon av Vårofferet, danset til noe av den beste musikken som er skrevet for dans – det er hva publikum får i Nasjonalballettens Ildfuglen/Vårofferet. Premiere 21. februar.

Maiko Nishino og Ole Willy Falkhaugen i Ina Christel Johannessens ballett Vårofferet. Foto: Erik Berg

– En helaften med Stravinsky er en gave. Hans orkesterverk Ildfuglen og Vårofferet er noe av den beste musikken som er skrevet for dans, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen, som nå inviterer til den todelte forestillingen Ildfuglen/Vårofferet danset til Igor Stravinskys drøyt hundre år gamle musikk.

På scenen står Nasjonalballetten med 45 dansere, deriblant Melissa Hough, Silas Henriksen, Maiko Nishino, Yoel Carreño, Stine Østvold, Camilla Spidsøe og Eugenie Skilnand. Samtlige åtte forestillinger på Hovedscenen er allerede utsolgt.

Balletten Ildfuglen ble første gang oppført i 1910. Da den britiske koreografen Liam Scarlett fikk i oppgave å lage sin variant i 2013, tok han Ildfuglen ut i fantasysjangeren og skapte en overdådig, mørk versjon – i et klassisk ballettspråk som utfordrer teknikken til det ytterste.

– Scarlett gir Ildfuglen en Game of Thrones-makeover og lager en marerittaktig fantasi med designer Jon Bausor, skrev The Financial Times etter urpremieren.

Ina Christel Johannessen er kjent for sin eksplosive og rå måte å skape dans på. Nå fyller hun Vårofferet med nytt innhold – og vrir på den opprinnelige historien fra 1913 ved å spørre: Kan vi redde noen i stedet for å ofre noen?

Hun har med seg 18 dansere. Landets fremste samtidsdansere står side om side med ledende klassiske dansere, og de viser seg både som sterke individer og som en gruppe med et sterkt fellesskap.

De nesten 100 musikerne i Operaorkestret går løs på den musikalske oppgaven med overskudd – under kyndig ledelse av den amerikanske dirigenten Andrew Litton, kjent for sin lidenskap for Stravinsky og de andre store russiske komponistene.

Premiere 21. februar 2019 kl. 19 på Hovedscenen