Har du noen gang lagt merke til hvordan du føler deg mer produktiv når du hører på en fengende sang? Det er ikke bare deg. Forskere har oppdaget at en bestemt type solcellepanel fungerer mest effektivt når de ble utsatt for popmusikkens akustiske vibrasjoner.

Det britiske forskerteamet jobber med solcelleanlegg av sinkoksid, en billigere, mer fleksibel variant av tradisjonelle silisiumbaserte solceller. Dessverre er sinkoksidpaneler fortsatt i eksperimentstrinnene, hemmet av svake 1,2 prosent effektivitet for øyeblikket. Sinkoksyds triks er imidlertid at det kan danne nanoskala-strenger som produserer strøm fra vibrasjoner utenfor – som, for eksempel, noen fengende sanger.

Etter å ha utsatt fotovoltaikken for en rekke musikalske sjangre, fant teamet at rock og pop økte effektiviteten nesten 50%, sannsynligvis på grunn av det store utvalget av lydfrekvenser det var snakk om. Selv omgivelsesstøy ga en anstendig økning. Mens en stereoløs stereoanlegg som spiller Topp 40-treff på et felt med solcellepaneler ikke ville være veldig effektiv, så kan det å produsere strøm fra støy være en banebrytende og ikke minst spennende teknologi.

Det hadde vært utrolig interessant å laget en toppliste over de sangene som produserer mest strøm og øker effektiviteten mest. Kanskje er Aqua, Alan Walker eller kanskje TNT?!

Alan Walker på Stavern 2016