Er det en motsetning mellom å selge billetter og å ta samfunnsansvar? Klarer museer og kulturhus gjøre begge deler? Dette er tema for Kulturrådets frokostmøte på Stormen bibliotek 21. mai kl 8-9.30.

Samtale om mangfold, risiko og lønnsomhet i kulturbransjen

Statistikk og forskning viser at det å satse på mangfold kan være svært lønnsomt for dem som har gode strategier for å utnytte det.

Hvordan satse på mangfold og samtidig øke billettinntektene? Foto: Cesare Andrea Ferrari / Shutterstock / NTB Scanpix

Innledning: Tomás López jobbet tidligere ved Stormen bibliotek med å gi flere grupper tilgang og eierskap til biblioteket. Han forteller om hvordan han bidro til å endre hvordan biblioteket tenker rundt mangfold. Nå leder han ressurssenteret Batteriet Nord-Norge

Foredrag: Kaja Jorem er leder ved Interkultur i Drammen. De jobber med nye måter å nå et flerkulturelt publikum, og utvikler nye metoder for å måle effekten av publikums opplevelse, ikke bare antall og demografisk data. I 2018 vant de NPUs publikumspris i kategorien»Inkluderer flest». Jorem har med seg Interkulturs nye håndbok «Mangfold i kulturlivet», der kulturarrangører kan finne verktøy for å bli mer relevant for nye grupper.

Panelsamtale om mangfold, risiko og lønnsomhet: Javad Mushtaq (økonom og grunnlegger av MAK), Hanne Jakhelln (direktør ved Norsk Luftfartsmuseum) og Tomás López i samtale med Silje Eikemo Sande, prosjektleder for «Inkluderende kulturliv i Norden» i Kulturrådet.

Kommentar:
Det er viktig at kulturaktører ikke setter seg i gjeld og får problemer med å gjøre opp for seg. Man kan unngå slike problemer hvis man tar godt nok betalt. Samtidig kan det føre til at grupper ikke får råd til å oppleve arrangementene. Man kan også løse slike utfordringer ved at utsatte grupper får gratis- eller prisreduserte billetter.