Hvis det er en bransje som har endret seg mye over de siste 10 årene så er det definitivt musikkbransjen. På grunn av plattformene som har kommet som Spotify, Tidal, YouTube Music og Apple Music så har måten vi konsumerer musikk på endret seg. For noen år siden så tjente gjerne artistene i bøtter og spann ved å selge CDer men det er ikke tilfellet nå lenger.

Nå blir den største delen av musikk drevet av streaming. Dette betyr at artistene får en veldig liten sum hver eneste gang noen spiller musikken som de har laget. Store artister som har store hits kan tjene veldig godt med penger på disse tjenestene. For artister i norsk størrelse så kan det være vanskelig å tjene nok penger på streaming. Det vi vet er at det har blitt vanligere for artister å lage eksklusive avtaler hvor man kun kan høre musikken på en plattform. Likevel så er det stadig flere artister som ser på andre måter å tjene penger på.

Flere artister har tjent veldig mye på å nettopp holde konserter og dra på turne. Dette «jaget» har fått mer oppmerksomhet etter dokumentaren om Avicii og flere andre som har kommet ut å kommentert dette. I 2020 så har COVID19 virkelig satt norske og internasjonale artister på prøve ettersom de aller fleste konserter er avlyst.

Det finnes heldigvis flere forskjellige måter man som artist kan tjene penger på musikken. Noen inntektsstrømmer er mer direkte og andre er mer koblet opp til selve massen av fans.

Lisensiering

Dette har du kanskje fått med deg at stadig flere artister har musikk som er tilgjengelig i andre settinger enn når man hører på musikk. Det kan være musikk som brukes i en reklame for et nettcasino eller som musikk til et TV-program. Det er som regel ikke veldig mye penger å hente for norske artister på dette men det kan bidra med ekstra inntekter.

LPer

Stadig flere artister gir ut sitt materiale på plater som er gjerne begrenset i opplag. Dette er typisk noe som selges til fans til en ganske høy pris fordi det er begrenset og ganske kostbart. Platene blir sjeldent spilt men heller rammet inn eller kanskje hengt opp på veggen .

Patreon/OnlyFans

OnlyFans og Patreon er tjenester hvor du kan få fans til å gi deg et fast månedsbeløp mot å få tilgang til eksklusivt materiale. OnlyFans har et ganske så seksuelt preg men Patreon er ganske så stuerent.

Merch

«Merch» er betegnelsen som brukes på t-skjorter og andre ting som selges med logoen til bandet. Flere har brukt nettopp merch ganske aktivt mot fansen under covid19 og det kommer stadig nye tjenester som nettopp har dette i fokus.

Som artist så handler det derfor mye om å være kreativ for å tjene nok penger. Det vi ser er at stadig flere prøver å være mer selvstendig. Dette er for å kunne tjene mer penger på musikken og ikke dele så mye med andre. Det har på mange måter blitt enkelt med den nye teknologien som er på plass.