Grete Sofie Borud Nybakken (26) debuterer i ballettrepertoarets mest krevende rolle, Odette/Odile i Svanesjøen, 26. januar.

Med det er Nybakken første norske danser som debuterer i hovedrollen i Svanesjøen på 15 år – etter at Ingrid Lorentzen debuterte som Odette og Odile i 2003.

– Dette er den mest krevende rollen en kvinnelig danser står ovenfor. Grete går inn i rollen med tilnærmingen til en toppatlet og psykologisk innsikt av de sjeldne, sier Lorentzen, som har vært ballettsjef siden 1. august 2012.

Grete Sofie Borud Nybakken er første nye norske svanedronning på 15 år. Foto: Erik Berg

– Det å få sjansen til å danse Odette/Odile er en drøm som går i oppfyllelse og et utrolig privilegium, sier Grete Sofie Borud Nybakken. – Svanesjøen er en av de mest ikoniske ballettene som finnes, og rollen er en av de største utfordringene man kan få, både fysisk og psykisk. Man skal utføre en ballettmaraton, i tillegg må man mestre to helt ulike uttrykk for å kunne formidle det historien krever.

Vårens forestillinger av Svanesjøen har lenge vært utsolgt, men Nybakken kan i mars oppleves som Hedda Gabler på Hovedscenen. Til høsten danser hun rollen i selveste Bolsjojteatret i Moskva, hvor Nasjonalballetten er invitert med sin etterspurte oppsetning av Ibsens drama. 

Nybakken fikk svært gode anmeldelser for sin rolletolkning: «Hun er på scenen nesten hele tiden, og bærer forestillingen med sin styrke og uttrykksfullhet», skrev Aftenpostenetter urpremieren av Hedda Gabler. «En danseprestasjon av de sjeldne», oppsummerte det internasjonale magasinet Seeing Dance.

I juni danser Nybakken også i Nasjonalballettens Mesteraften: Hvite netter, og i august blir hun å oppleve som dansende Solveig i Peer Gynt på Gålå, med Silas Henriksen som Peer.

Tre solistpar danser i Svanesjøen denne våren. Melissa Hough danser Odette og Odile og Nasjonalballettens nykommer Erik Murzagaliyev er Prins Siegfried under sesongpremieren 24. januar samt 30. januar. Gjestesolist Maria Kochetkova danser 27. januar med Gakuro Matsui, som hermed er tilbake i Nasjonalballetten etter tre år i West Australian Ballet, mens Grete Sofie Borud Nybakken og Philip Currell står på scenen 26. januar, 1. og 7. februar.

Sesongpremiere 24. januar 2019 kl. 19 på Hovedscenen.