I år er det 125 år siden en av Norges aller største internasjonale kjendiser og vår første operasjef ble født! Fredag 30. oktober er det duket for storslagen bursdagsfest av «århundrets stemme» i Operaen – med operasjef Randi Stene som konferansier.

Kirsten Flagstad er en av våre aller største internasjonale stjerner gjennom tidene, den eneste nordmannen på Hollywood Walk of Fame, ved siden av Sonia Hennie. Hun var Norges første operasjef ­– en operasjef som aldri hevet lønn, men som selv lønnet fem sangere og ga norsk opera internasjonal interesse.

Hun hadde en stemme som Jessye Norman omtalte som «flytende gull på fløyel». Den samlet 10 000 mennesker på Frogner Stadion i 1939 og 200 000 på Grand Stadion i Chicago i 1940, og den reddet Metropolitan operaen fra konkurs i de harde 30-åra.

Feirer Flagstad med store stemmer

– Opplevelsen av å høre Flagstads unike stemme for første gang sitter fortsatt i meg. Stemmen formes av den vi er og det vi har opplevd – den er noe av det mest personlige vi har. Nå skal vi i Nasjonaloperaen feire musikeren og personen Flagstad i en konsert med en rekke ulike og sterke stemmer. De framfører musikk som spenner over forskjellige stiler og tider, og som på den måten speiler Flagstads varierte liv og karriere.

Det sier Randi Stene, nåværende operasjef og konferansier under festkonserten for Kirsten Flagstad, på Hovedscenen i Operaen fredag 30. oktober. 

På scenen står sopranene Elisabeth TeigeBirgitte ChristensenRenate EkerhovdEli Kristin Hanssveen og Marita Sølberg, mezzosopran Astrid Norstad, tenorHenrik Engelsviken og baryton Yngve Søberg, sammen med Operakoret og Operaorkestret, under ledelse av dirigent Kirill Karabits.

Publikum får blant annet oppleve utdrag fra Eugene D’Alberts opera Lavlandet, som hun debuterte med på Nationaltheatret i 1913 og hennes glansnummer «Didos klagesang», som hun sang ved avskjedskonserten i 1953. Beethovens «Ode til gleden» fra Symfoni nr. 9 avslutter kvelden – som en hyllest til både Flagstad og til komponisten selv, som i år fyller 250 år.

Konserten sendes direkte i NRK Klassisk fredag 30. oktober kl. 19.00 (sendingen starter kl. 18.00).