12. desember vandrer 1200 spente barn inn i Operaen. De har vunnet billetter til juleballetten Nøtteknekkeren sammen med klassen sin.

OBOS Billettfond gir i år bort en hel matinéforestilling av Nasjonalballettens juleeventyr Nøtteknekkeren til elever i østlandsområdet. Billettene er fordelt etter en storstilt utlodning med rekordstor pågang: Da søknadsfristen utløp, var det kommet inn 1221 søknader og et ønske om totalt 45 261 billetter.

41 klasser med om lag 1200 elever ble trukket ut. De er fra Moss, Hemnes, Hønefoss, Bekkestua, Kløfta, Nesoddtangen, Asker, Lommedalen, Drammen, Gran, Leirsund, Hagan, Fredrikstad, Klokkarstua, Ski, Jessheim, Lørenskog, Enebakk, Tårnåsen, Slemmestad, Strømmen, Hokksund, Fetsund og en rekke bydeler i Oslo.

Ta kontakt for å vite om din lokale skole er trukket ut.

Nøtteknekkeren er barnas forestilling, og 12. desember inviteres 1200 elever fra østlandsområdet til å se forestillingen gratis gjennom OBOS Billettfond. Foto: Erik Berg

– Nøtteknekkeren er mer enn en ballett, den er en døråpner, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen: – Hver gang teppet går opp for Nøtteknekkeren, er det noen i salen som ser ballett for aller første gang. Og aldri før har salen vært fylt av så mange unge publikummere som den vil være 12. desember. Da skal det skinne litt ekstra.

– Vi ønsket å gi en førjulsopplevelse til barn og unge som kanskje ellers ikke ville fått muligheten til å oppleve en slik forestilling. Responsen er overveldende og viser at dette er noe mange setter pris på. Vårt ønske er å bidra til at store kulturopplevelser, som ballett i vårt flotte operahus, blir tilgjengelig for flest mulig, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

Nøtteknekkeren handler om den unge Clara som føler seg utenfor i det store juleselskapet. Hun sovner, og i drømmen forvandles gjestene til rotter og mus – og nøtteknekkerdukken til en ekte prins. Prinsen og Clara kjemper sammen mot rottene og musene, og i andre akt blir gavene fra de utenlandske gjestene levende og byr opp til dans – alt styrt av den mystiske dukkemakeren Drosselmeyer.

Elevene møter Hedda Sveipe Bahmanyar (15) fra Ballettskolen i rollen som den unge Clara. Nasjonalballettens solist Maiko Nishino tolker rollen som den voksne Clara, Erik Murzagaliyev er Nøtteknekkerprinsen, og Aarne Kristian Ruutu danser rollen som Drosselmeyer.